De Verwersstroom 
Bruggen, overkluizingen, enz.
Algemeen:
Codenummer:V21 
Bouwblok(ken):1.13/1.20 
Kadastrale sectie:G 
Kadastraalnummer:7338 
Eigendom, beheer en onderhoud:Gemeente
 
Restauratie:1985/1986 
Inventarisatie:2000 
Status:Beschermd stadsgezicht 
Waardering:8.0 
Technische omschrijving:
Doorstroomprofiel:halfrond
Doorstroombreedte:4.20m
Doorstroomlengte:8.60m
Hoogteligging straat/maaiveld + NAP:5.85m

Oorspronkelijke functie

De brug was een onderdeel van de (verkeers)verbinding tussen de Vughterstraat en de Kolperstraat gelegen direct buiten de eerste ommuring en de naastgelegen verdedigingsgracht.

Huidige functie en gebruik

Onderdeel van de verkeersverbindingen in de straat genaamd Achter het Stadhuis.
Naast de brug zit een watertrap. De trap is bereikbaar d.m.v. een hydraulisch beweegbare azobé luik. Te bedienen vanuit het Huis van de stad. Dit om bruidsparen die daar om vragen per boot van of naar het Huis van de Stad te vervoeren.

Bepaling monumentwaarde

Als onderdeel van de Binnendieze en de daaraan verbonden stadsgeschiedenis heeft de overbrugging cultuurhistorische waarde.
Do Hoogma
Geschiedenis
In het begin van de 13e eeuw, tijdens de aanleg van de eerste ommuring, zal vermoedelijk reeds een landverbinding aanwezig zijn geweest die liep over de hoge dekzandrug waarop nu de Verwersstraat is gelegen. Deze weg sloot, via een overbrugging over de eerste verdedigingsgracht en een vermoedelijke kleine poort in de eerste ommuring, aan op een verbindingsweg met de markt die reeds in de 13e eeuw Colperstraat werd genoemd.
Naarmate de aanleg van de tweede ommuring, gedurende de 14e eeuw vorderde, verminderde de verdedigingsfunctie van de eerste ommuring met verdedigingsgrachten. Uitgaande van deze ontwikkeling werd door het stadsbestuur mogelijk reeds tegen het midden van de 14e eeuw besloten deze voorzieningen, door het plaatselijk dempen van de verdedigingsgrachten, een andere bestemming te geven zoals de aanleg van wegen ter plaatse van deze gedempte grachten en de bouw van huizen aan weerszijden hiervan.
Een goed voorbeeld hiervan is het dempen van de verdedigingsgracht tussen de Verwersstroom en de Groote Stroom. Rond het midden van de 14e eeuw moet voorts reeds aan de buitenzijde van de ommuring en de verdedigingsgracht tussen de Vughterstraat en de Kolperstraat een wegverbinding hebben gelegen, aangezien in 1368 in een oorkonde sprake is van de Autfortsebrug over het in de tweede helft van de 13e eeuw gegraven gedeelte van de Verwersstroom gelegen tussen het huidige Noordbrabants Museum en de straat genaamd Achter het Stadhuis. Deze wegverbinding wordt in 1385 in een oorkonde nogmaals vermeld. Vermoedelijk is eveneens tegen het midden van de 14e eeuw deze wegverbinding doorgetrokken naar de Hinthamerstraat en de Groote Stroom.
In het begin van de 19e eeuw was de Autfortsebrug, blijkens de kadastrale kaart uit 1823, nog als brug herkenbaar door het open Binnendiezegedeelte aan de noordzijde. Aan de zuidzijde was reeds een overkluizing aangelegd. Tijdens de bouw van de uitbreiding van het stadhuis in de eerste helft van de 20e eeuw (inmiddels weer geamoveerd) is ook dit laatste open gedeelte ter plaatse overkluisd waardoor de directe relatie met de Binnendieze verdween.